Ahli Politik Mesti Mula Bekerja, Jadikan Malaysia Tempat Yang Lebih Baik


Saya adalah seorang warganegara Malaysia dan saya telah mengikuti perkembangan politik dan ahli politik di dalam negara kita.Amat menyedihkan, biarpun dari parti pembangakang atau parti pemerintah kesemua mereka berkelakuan yang sama. Tujuan utama mereka hanyalah satu iaitu agenda pribadi.

Setiap hari apa yang anda dapat dengar dan lihat di media adalah konflik antara mereka sendiri. Tidak ada seorang pun ahli politik yang nampak betul-betul tulin hendak menjadikan Malaysia sebuah tempat yang selesa didiami.

Media juga terlalu melapurkan tentang kehidupan Saiful seolah-olah beliau adalah seorang hero dan seolah-olah dia sahaja yang mempunyai masalah.

Kita sebenarnya tidak perlu risau tentang Saiful, sebab jika beliau ada masalah beliau akan pergi mengadu terus kepada Timbalan Perdana Menteri. Tetapi bagi kita yang punya masalah, kemanakah kita hendak mengadu? Wakil rakyat?

Bila ada pilihanraya, andalah rakan andalah kawan. Jika anda menaiki basikalmereka juga akan menaiki basikal. Jika anda berjalan berkaki ayam, mereka juga akan berkaki ayam.

Kita tidak peduli bila harijadi Saiful dan apakah yang di katakan oleh tunangnya. Apa yang perlu kita lihat di akhbar dan dari ahli politik adalah menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat Malaysia. Adakah itu susah sangat untuk bertanya?

Saya amat sayangkan negara ini dan berharap agar ahli politik mula bekerja sepertimana yang diharapkan oleh rakyat: Untuk membuatkan Malaysia tempat yang lebih baik, selesa dan selamat utuk didiami bukan sahaja untuk mereka yang ‘rich and famous’ kaya dan terkenal.

Stephen Andrew – Pasir Gudang

Alihbahasa dari The Star (Views Section) 15/07/08

Tambahan Penulis:

Pepatah dari Karam Singh Walia:

  • Sembunyi-sembunyi puyoh, kepala tersorok ekor terkeluar.
  • Kuat pokok kerana akarnya, kuat akar kerana tanahnya.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: