Bahaya!! ‘Sulfur Dioxide’ dalam Buah Mata Kucing

Dari Akhbar Kosmo:

Dari kajian didapati setiap kilo buah mata kucing terdapat lebih 30mg Sulfur Dioxide. (Had diluluskan adalah 30mg sahaja). De Lila Mohd Meeran (Pengarah Kesihatan Kelantan) berkata jabatannya kerap mendapati kandungan sulfur dioxide digunakan secara berlebihan untuk mengelakkan buah mata kucing dari rosak dan berkulat.

Sulfur dioxide digunakan untuk mengawet warna dan tekstur buah mata kucing. Kesan dari makan buah tersebut secara berlebihan akan mengakibatkan sakit kepala, gatal-gatal kulit dan peluh berlebihan.

Dr. Lila menasihatkan pengguna  jangan menggigit kulit buah tersebut semasa mengupas.  Buah mata kucing hendaklah di basuh  sebaik-baiknya untuk mengurangkan  kandungan sulfur dioxide pada kulit buah mata kucing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: