I guess You knew it…

Ada beberapa istilah atau ‘jargon’ yang digunakan dalam dunia perniagaan yang jarang-jarang di fahami. Bertolak dari itu.. ada lebih baik (pinjam slang P. Ramlee) kita lihat sedikit-sebanyak istilah dan ‘jargon’ tersebut mudah-mudahan ada gunanya.

Karat

Satu ukuran ketulinan emas. Emas 24 karat (carat) adalah emas 100% tulin tanpa campuran bahan-bahan lain. Emas 12 karat madalah emas 50% tulin. Mungkin 50% selainnya adalah aloi. Emas tulin adalah lembut, oleh itu sesiapa yang mahukan barang kemas yang tetap bentuknya maka emas 100% tulin adalah tidak sesuai.

Modal

Wang yang digunakan untuk menjalankan perniagaan. Istilah ini tidak begitu sesuai digunakan tanpa ditambah sifat-sifat kepada Modal tersebut seperti Modal Pusingan atau ‘Working Capital’, Modal berbayar atau ‘paid-up capital’ (modal yang dibayar oleh pemegang saham), Modal yang dibenarkan atau ‘Authorize Capital’ (had jumlah modal yang boleh dinaikkan yang dibenarkan dalam Memorandum Syarikat), dan yang paling penting pada bank adalah modal bebas atau ‘free capital’ (modal berbayar, Rezab dan Bond tolak jumlah wang yang terikat dalam harta tetap ‘fixed asset’, alat-alat dan pelaburan)

eg:

Free Capital = (paid-up capital + Reserve + Bond) – (Fixed Asset + Equipment + investment)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: