Fasting is meant To Create Ease, Not Hardship

“Allah menghendaki kemudahan bagi mu dan tiada menghendaki kesukaran. Hendaklah kamu sempurnakan bilangan bulan itu dan hendaklah kamu besarkan Allah, kerana petunjukNya kepadamu; dan mudah-mudahan kamu berterimakasih padaNya.”

(Al Quran, 2:185)

Terfikir aku tentang berpuasa, bulan puasa dan apakah yang terkandung didalamnya. Aku tidak mahu berfikir sepertimana yang telah diceritakan kepada kita oleh Ustaz-ustaz yang menceritakan bahawa puasa kena menahan diri dari pelbagai larangan. Kerana apa? Kerana itu telah sedia maklum kepada kita semua. Aku tak suka ‘stereotype’!!

Oleh itu aku mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan rujukan memandangkan aku mahu lebih lagi mendalami apa itu puasa dan bulan puasa.

Aku berjumpa sebuah buku karangan Kausar Niazi yang ditulis pada tahun 1975 yang bertajuk “Towards Understanding The Quran”.Mari kita lihat apakah yang menarik di dalam buku itu.

“Allah intends every facility for you; He does not want to put you to difficulties (He wants you) to complete the prescribe period, and to glorify Him. In that He has guided you; and perchance ye shall be grateful” (Al Quran 2:185).

Fasting was prescribed even for those comminities which has passed away. The virtous among them showered themselves with the blessings of this worship. But it was not detract from their piety if it is said that the mode of fasting prescribed for the past communities before Islam in order to teach them to control their desires was comparatively a hard dicipline. This mode of fasting was full of many restrictions. The reason was that mandkind was passing through its childhood more than normal restrictions are placed on human beings. Before Islam, people used to commit escesses in worship. Some worshipper stretched their hands toward the heaven and stood in this condition until their amr were benumbed and the bird build their nests on them. Some people prostrated for so long that they passed their whole life in prostration.

If they undertook fasting, their bodies became as thin as thorn. The advent of islam marked the maturity of humanity. It was a sign that mandkind has reached its adulthood. Maulana Muhammad Ali jauhar has well said:

“When the world reached its youth, The last system of life was bestowed upon it”

One of the gift which mankind received on reaching its adulthood was that Islam brought balance and moderation in the form of worship as in other walks of life. This balance and moderation is beautifully illustrated in fasting.

(Rupa-rupanya sesiapa yang berpuasa tu dia orang yang dah matang, kerana Tuhan tidak mahu kita beribadat sampai burung boleh buat sarang atas kepala. Maknanya beribadat pun ada hadnya. Dan Tuhan juga tak mahu kita berlagak sampai tak mahu beribadat)

The holy Quran clearly told is followers that, prescribing fasting, God does not want you to involve in hardship. The law which He has revealed aims at creating facilities for human beings. This is the reason why the Holy Prophet insisted on his followers to have the early morning meals before beginning to fast. He also prohibited his followers from fasting without taking meals. Concessions were made for the sick, the travellers and for the aged and decrepit. Every effort was made that the normal work of the day should not suffer due to fasting, and nobody should trot out the excuse of doing constructive work because he was fasting. The holy Quran says that you should glorify god for having bestowed upon you a religion of such balance and moderation and you should try to thank Him at every step in your life.

(Walaupun ada yang merasakan puasa itu berat tapi disebabkan kasih sayang Allah, maka diberinya kelonggaran kepada yang uzur, yang bermusafir dan yang tua. Kita patutlah bersyukur kerana kita dilahirkan dan diberikan kesenangan dalam beragama berbanding dengan lain-lain agama. Undang-undang yang dibuat oleh tuhan itu amatlah adil jika di bandingkan dengan undang-undang buatan manusia kerana manusia tidak membuat manusia dan manusia sebenarnya tidak memahami manusia. Yang memahami kehendak dan tujuan manusia adalah penciptanya sahaja.) Anda bagaimana? Dapat tak sesuatu dari puasa yang dah bertahun2 ni?

3 Responses to Fasting is meant To Create Ease, Not Hardship

  1. adenna says:

    semua bergantung ngan fikiran masing2..if we enjoy fasting,everything will seem very fun and enjoyable.If we think it’s a burden,then burden it is. It’s all here in our head..bak kata nabil,lu pikir la sendiri..hehehe

  2. arjuna says:

    tulah.. kabanyakannya manusia ni dok fikir negative je… kalau kita berfikiran positif sure semua jadi positif kan..kann

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: