Pemandangan di Kampungku

Pemandangan sawah diambil dikampung semasa pulang berhari raya 4/10/08. Ohh.. syahdunya bila terkenangkan pengalaman aku sebagai seorang anak petani. Hidup susah tapi bahagia.

17 Responses to Pemandangan di Kampungku

  1. aida says:

    Wah! cantiknya pemandangan sawah kat kampung Arjuna ye. Macam karpet menghijau…. Kalau ada buai kat bawah pokok sambil dengar lagu, kena pulak ada kacang goreng… bila dah haus minum air kelapa muda…. emmm

    Kat sawah tu ada ikan pelaga tak ? Dulu kat kampung , Aida suka tangkap ikan pelaga, lagi hitam ikan tu, lagi cantik. lepas tu, simpan dalam botol dan tengok siapa punya ikan lebih garang lagi…. tapi mak pesan, jangan suka main ikan pelaga, nanti hidup suka berlaga sesama manusia ! Sebenarnya org tua tak bagi kita menganiaya binatang….

    Kueh raya ada lagi tak ? sent kan kat sini sikit leh?

  2. arjuna says:

    haha.. aida nihh tentu pernah lepak2 bawah pokok kelapa sambil makan kacang. dengar lagu pun tak best.. sebab bunyi angin menderu tu lagi best. biasanya kami makan nasi kat tepi sawah ada pondok. duduk situ ramai2. Bawa sorang sepinggan nasi tarukpenuh2 pinggan lauk ikan sepat kering dengan sayur kangking goreng belacan wahhhhh… tak rasa sepinggan habis.
    Ikan laga u kita panggil ikan semilai.. ada 2 jenis.. semilai karin dan semilai nipah.. yang duduk celah2 pokok nipah tu yang power.. hitam pekat dan siripnya berkilat2 kalau dibela dalam gelap lagi berkilat dia… bikin lawan arjuna tak suka.. saja bkin hiasan jer…

    Kueh raya ada lagi.. tak abis2 lagi bawa opislah jawabnya sure abis…haha

    jap nak sent kueh kat sini…

  3. aida says:

    oh! org sana panggil ikan semilai… ropa aje sama, nama lain bebeno… eh, tak sampai2 lagi kueh Arjuna… kol berapa sent tadi ?

  4. arjuna says:

    tu haaa.. dah sent… kueh baru2 tak suka nak kueh tradisional je

  5. kay says:

    ye la aida..cantik betul kampung arjuna ni…sejuk mata memandang….cemburu aku bila u all citer pasal kampung2 ni…aku tak de kampung..x pernah rasa mcm mana seronoknya hidup kat kampung…makan nasi tepi sawah…makan ikan laga…….
    agak2 arjuna sudi tak bawa kita balik kampung dia…

  6. aida says:

    Kalau Kay teringin merasa suasana kampung, kampung Arjuna lah tempat yg sesuai. sawahnya masih melaut…. kalau kat kg Aida ada sawah jugak dan kalau nak tengok laut, Pantai Klebang hanya 5 minit saja kalau berjalan kaki… Kay ! ikan pelaga tu bukan untuk makan lah, untuk perhiasan aje, kelakar lah kau nie !

  7. kay says:

    laa..aku ingat ikan tu boleh dimakan…tu la..aku ni bukannya tau sgt suasana kat kampung…harap2 suatu hari nanti arjuna sudi bawa kita tengok kampung dia aida…boleh kan arjuna!

  8. Anonymous says:

    jom kay balik kg arjuna… makan nasi kat tepi sawah tu boleh, tapi makan ikan laga tu tataulah pulak boleh ke tak… haha..

    Boleh jom kita buat rombongan…

  9. aida says:

    Arjuna ajak Kay naik belakang kerbau, tentu terjerit2 dia….. kelakarlah! belum jumpa lintah lagi. tapi Aida takut lintah, eeee

  10. arjuna says:

    kat kampung dah tak de kerbau dah.. sumer pakai mesin…
    yang ada belut dengan lintah… tapi tatau mungkin skang dah pupus kot sebab banyak sangat racun.

    ehh.. nak ucap selamat Hari Raya pada Kay… dah lama dia tak jenguk sini. Kay.. bukalah blog u satu… kitaorang nak juga melawat blog u K…

  11. aida says:

    Ye lah, Aida pun nak ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin buat Kay sekeluarga. Maaf kalau ada terkasar bahasa.

  12. kay says:

    Thanks Arjuna..Thanks Aida…Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin pada both of u. Sayang jugak u all kat i ye..

    Amboi Aida….jgn kan naik belakang kerbau…tengok kerbau pun i dah takut tau…tapi tak tau la kalau arjuna punya kerbau lak i berani naik…hehehe

  13. Anonymous says:

    Hmmm.. memang sayang laaa.. mana de org lain jenguk2 kat sni.. beberapa org je.. yang close..

  14. fitri says:

    wah bagus sekali pemandangannya. ijin share yah.

  15. doni says:

    sangat indah pemandanganya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: