Meletakkan Kepercayaan Kepada Yang Amanah

Memang sukar mendapat seseorang yang boleh dipercayai sekarang ini lebih-lebih lagi berhubungkait dengan amanah yang telah diberikan dengan perjanjian meskipun perjanjian itu hanya secara lisan.

Adik ipar aku telah lulus ujian menjaga rahsia. dia telah memohon untuk bekerja sebagai ‘bodyguard’ eksekutif di sebuah syarikat pengawal keselamatan kelas 1. Dalam sesi latihan dan ujian yang dijalankan beliau telah di uji dengan syarat jangan diceritakan apa2 yang di tanya semasa didalam soal siasat. Beliau telah dimasukkan kedalam bilik gelap soal siasat lalu disoal tentang biodatanya termasuk no kad pengenalan. Setiap soalan yang tidak dijawab, akan dibelasah oleh orang yang tidak dikenali. Hasilnýa badan beliau calar-balar. Walaupun sesi soal-jawab tersebut hanya 15 minit tetapi keperitan deraan yang dihadapinya amat menyiksakan namun dia berjaya melalui semua itu. Tidak ada satupun data peribadinya terbongkar. Dengan ujian itu beliau berjaya mendapat jawatan sebagai pengawal pribadi kelas 1. Beliau akan bertugas sebagai ‘escort’ kepada orang2 kenamaan dan ‘expatriate’ apabila di arahkan kelak.
Kental, beramanah, boleh dipercayai, kuat semangat dan keras hati itulah labelku padanya.
Semuga berjaya. Bukan mudah hendak mendapat seseorang yang boleh dipercayai sekarang ini. Jika terbongkar amanah walau sekali, sudah tentu tidak akan dipercayai lagi manakala akibatnya mungkin selamanya tersemat dihati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: